Ortodonti

Ortodonti, kapanış bozuklukları ve dişlerin çenelerdeki konumlarının nasıl oluştuğunu inceleyen, teşhis eden, bu bozuklukları oluşmadan önce önlemeye çalışan ve oluştuktan sonra tedavi eden bir diş hekimliği dalıdır.

Ortodonti Genel

Ağız ve diş sağlığımız genel sağlık durumumuz ve mutluluğumuzla yakından ilişkilidir. Çevremizle olan iletişimimizde yüz estetiğimiz ve gülüşümüz önemli yer tutmaktadır. Bilimsel çalışmalar okul dönemi çocukları arasında gözlük kullanımı ve yüzlerindeki çillerden sonra dişlerdeki bozuklukların 3. sırada alay konusu olduğunu göstermiştir. Bu da ortodontik tedavinin önemine işaret etmektedir.

Ortodontik tedavi süresi

Ortodontik anomalinin türüne ve şiddetine bağlıdır. Hareketli aygıtlarla bir ya da birkaç dişin hareketini hedef alan tedaviler 6-8 ay kadar sürmektedir.İskeletsel olmayan sadece dişleri ilgilendiren anomalilerin sabit aygıtlar ile tedavisi ise 1-1,5 yıl kadar sürer. İskeletsel anomalilerin tedavisi ise daha uzun süre alabilmektedir. Tedavi süresini bireylerin hekimle olan işbirliği ve tedaviye verecekleri bireysel biyolojik cevap da etkilemektedir.

Ortodontik tedavide ağız bakımı

Ortodontik tedavi süresince ağız içerisinde sabit ya da hareketli aygıtlar olacaktır. Ortodontik tedavi süresince hem dişler hem de bu aygıtlar düzenli şekilde fırçalanmalıdır. Aksi halde ağız sağlığı kötü yönde etkilenir ve ortodontik tedaviye devam edilemez. Ortodontik braketleri olan hastalar için özel olarak üretilmiş diş fırçaları vardır bu fırçalar ile dişler ve braketler fırçalandıktan sonra ara yüz fırçası ve diş ipi ile de detaylı temizlik yapılmalıdır. Sabit ortodontik tedavi başlangıcını takip eden bir hafta içinde oral hijyenin üst seviyede sağlanabilmesi ve yanak ve dudak tahrişlerinde enfeksiyon riskini azaltmak için antiseptik gargaralar önerilir.