Kuron Köprü Protezi

Sabit protez

Doğal dişlerden destek alınarak hazırlanan ve hastanın dişlerine yapıştırılan protezlerdir.Aşırı diş harabiyetinde tek kuron, bir veya birkaç diş eksikliğinde köprü olarak adlandırılan kaplamalardır.

Bu kaplamalar metal destekli veya metal desteksiz şeklinde yapılabilmektedir. Metal destekli kaplamalar, porselen altında metal alaşım ile desteklenerek hazırlanır. Metal desteksiz kaplamalarda ise hiç metal kullanılmadan full porselenden kuron ya da köprü hazırlanır.

Hareketli protez

Çıkarılıp takılarak kullanılan protezlerdir.Kısmen dişsiz hastalarda Parsiyel Protez, hiç dişi olmayan hastalarda ise Tam Protez olarak adlandırılır.

İmplant üstü protezler

Çene kemiğine yerleştirilen vidalar üzerine yapılan protezlerdir.İmplant üstü protezleri de sabit ve hareketli olarak ayırmak mümkündür.

İmplant üstü sabit protezler, hasta ağzındaki vidalara yapıştırılan ve çıkmayan protezlerdir.

İmplant üstü hareketli protez, total diş eksikliğinde hasta ağzına yerleştirilen vidaların üzerine yapılan takılıp çıkarılan protezlerdir.Bu hastalarda implant tam protezin (halk arasında damak da denen) tutuculuğunu arttırmak için yapılır.

Metal destekli kuron ve köprü protezleri

Kuron protezleri; dişlerin ağız içerisinde görülen kısımlarını restore etmeye yarayan ve çeşitli materyallerden yapılan protezlerdir. Genelde dişlerde dolgu yapılamayacak kadar fazla madde kaybı olduğunda veya farklı estetik beklentilerin mevcudiyetinde tercih edilir.

Köprü protezi; gövde ve dayanak yoluyla doğal dişler üzerine gelen çiğneme basınçlarını periodonsiyum (dişi çevreleyen dokular) ve alveol kemiği (diş mevcudiyetinde dişi çevreleyen kemik) aracılığıyla çene kemiğine ileten protezdir. Dişsiz boşluğun aşırı uzun olmadığı ve de boşluğun her iki tarafındaki dişlerin sağlıklı olduğu durumlarda uygulanır.

Köprü protezlerinin yapım amaçları:

• Kaybedilen dişin yerini alır
• Fonksiyon
• Estetik
• Fonasyon gibi faktörlerin devamlılığını sağlar.

Geçmişte metal altyapılar, kırılgan bir yapıya sahip olan porselene destek olması amacı ile kullanılırdı. Metal kullanımı, özellikle porselenin yeterli kalınlığa ulaşamadığı bölgelerdeki gri yansıma, opak görüntü ve özellikle dişeti kenarlarında oluşan gri bant gibi estetik dezavantajların yanında, alerji ve de hijyen gibi sağlık sorunlarına da neden olmaktadır. Bu nedenle, günümüzde gelişen teknolojiler ile birlikte porselenin yapısının da ğüçlenmesi ve de “diş renginde” altyapıların diş hekimlerinin kullanımına sunulması, metal kullanımının hızla terk edilmesine neden olmaktadır.